HTML

Antikritikus Tömeg

Zene, zene és zene. Érdekes lemezek. Nemszokványos zenekritika, laikusoknak.

Friss topikok

  • Celebkiller: Sade-ba beleszeret az ember és úgy marad. Nincs segítség! Nincs menekvés! (2011.08.13. 17:02) Sade: Stronger than pride (1988)
  • Eurydice: Marry me or die! Touchin' lol (2009.07.21. 15:51) Tom Waits: Rain Dogs (1985)
  • Eurydice: Mestre, örülök, hogy végre láttalak játszani, mindig csak ígérgetted... E (2009.04.24. 15:51) Lana: Trippy Love
  • Eurydice: Látom összeszedted magadat, helyes. Mikor lesz már Cseh Tamás? Megírjam azt a CD-t karácsonyra. (2008.11.17. 16:24) Marvin Gaye: Trouble Man OST (1972)
  • sejk: Nem a megverés miatt tört félbe Chet karriere, hanem mert drogos volt, és már jóval korábban. Ebbe... (2008.11.17. 09:32) Chet Baker: Chet (1958)

Linkblog

Pet Shop Boys: Behaviour (1990)

Antikritikus 2008.02.17. 11:45

Még mindig pop. Már be vannak készítve a jó kis jazz meg funky lemezek a tárba, de még nem veszem elő őket. Még nem. Előtte legyen itt valami nagyon különleges, személyes darab. Ez a lemez volt ugyanis az első meghatározó zenei élményem, úgyhogy nem lehet mellette elmennem csak úgy. Még lemezről hallgattam otthon, kb. 7 éves lehettem. és azóta se szabadulok tőle. Egy ismerősünk hozta valahonnan, akkor már/még Magyarországon nyomták ezt a lemezt, később rendkívül kalandos úton sikerült hozzájutnom CD-n is, de ez egy másik történet. A lényeg a lényeg:

Ez a lemez egy egészen különleges valami. Elvileg ez egy szintipop lemez, de messze, messze több annál. Nem csak azért mert a kilencvenes évek elejének digitális szintetizátortechnikájával nem kellően elégedett Tenanték úgy döntöttek, hogy analóg szintiken veszik fel az anyagot, hanem egy csomó minden másért is... Ha figyelmesen meghallgatod a lemezt, fel fognak tűnni a hangszerelés apró finomságai, a gondosan kiválasztott hangszínek és hangminták is, meg az hogy egy komplett vonósnégyes játszik mondjuk a "My october Symphony"-n de ez csak egy része az egésznek.

De most következik a legfontosabb, amit tudnod kell ehhez a lemezhez: ezt a lemezt nem szabad számokra bontani! Lemezként kell hallgatni, a számok egymásutánisága ugyanis szinergikus. Ahogyan egymás után következnek egészen más érzelmi hatást érnek, mintha csak magukban hallgatod őket. Ez a lemez nem hosszú, 50 perc sincs, és igazából csak az néhány szám alkot koherens egészt, a többi saláta. Megint csak az allmusicot tudom idézni (volt egy kurva jó link "The Ultimate English pop album" néven valahol, fenn van a Wikin is, de elköltözött, és nincs kedvem keresgélni), hogy micsoda egy jó album ez, de pont a legszarabb számokat emelik ki, és a legjobbakról megfeleldkeznek.

Ez a lemez iszonyúan kilóg a PSB diszkográfiájából, nem hasonlít sem a '87-es Introspective-re, sem a Very-re, ami utána következett, talán az Actually néhány dalában ("Kings Cross", "I want to wake up") feltűnnek hasonlóságok. Az egész lemez hangzására sajnos nem, de a legjobb dalokra rányomja a bélyegét a klasszikus zene eszközeinek használata.

Standout tracks

1. Being Boring 6:48
2. This must be the place I waited years to leave 5:30
3. To face the truth 5:33
5. Only the wind 4:18
6. My october symphony 5:18
10. Jealousy 4:47





















Címkék: pop varázslemez so90s

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://antikritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr42342569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N 2008.02.17. 13:07:07

Hi!

A My October Symphony-ben az a vonós részlet valóban nagyon ott van. Amikor ideadtad a cd-t a booklet-ben írták hogy honnan vették a témát. (asszem Prokofjev vagy Sosztakovics volt), rá is kerestem, de a nem jártam sikerrel, szerintem átírták saját szájuk íze szerint, vagy csak alaposabban kellett volna keresgélnem. Konkrétan meghallgattam az adott vonósnégyest, de nem ismertem fel a témát...

Btw. a hideg kiráz attól ahogy a PSB énekel. Mármint maga a hangszín!

A Prince és a Roy Hargrove album már lejött, a többi épp folyamatban. A Landgren albumot honnan szerezted? DC, torrent? Küldj linket vagy ilyesmi. Please. You know I'm kinda a fan of standards...

Említettem már hogy a blog kurva jó? (bár egyet kell értesek Süni-vel politikailag teljesen inkorrekt :DDD)
süti beállítások módosítása