HTML

Antikritikus Tömeg

Zene, zene és zene. Érdekes lemezek. Nemszokványos zenekritika, laikusoknak.

Friss topikok

  • Celebkiller: Sade-ba beleszeret az ember és úgy marad. Nincs segítség! Nincs menekvés! (2011.08.13. 17:02) Sade: Stronger than pride (1988)
  • Eurydice: Marry me or die! Touchin' lol (2009.07.21. 15:51) Tom Waits: Rain Dogs (1985)
  • Eurydice: Mestre, örülök, hogy végre láttalak játszani, mindig csak ígérgetted... E (2009.04.24. 15:51) Lana: Trippy Love
  • Eurydice: Látom összeszedted magadat, helyes. Mikor lesz már Cseh Tamás? Megírjam azt a CD-t karácsonyra. (2008.11.17. 16:24) Marvin Gaye: Trouble Man OST (1972)
  • sejk: Nem a megverés miatt tört félbe Chet karriere, hanem mert drogos volt, és már jóval korábban. Ebbe... (2008.11.17. 09:32) Chet Baker: Chet (1958)

Linkblog

Michael McDonald: If that's what it takes (1981)

Antikritikus 2010.07.26. 22:37

Furcsa módon bukkantam erre a lemezre: az egyik kedvenc hiphop-om Warren G Regulate-je, amiben felhasználnak egy hangmintát erről a lemezről. Ez konkrétan azt jelenti, hogy lenyúlták az egész számot, kicsit megkeverték, tettek alá egy ultra mély dobsávot, meg egy kicsit talán szüttyöghettek még a loopokkal, de a lényeg ez a dal, az "I keep forgetting", ami ezen a lemezel sokkal jobban szól, sokkal kerekebb, élőbb érzelmesebb, mint a nagyon jól kevert és kitalált, de mégis csak "csinálmányos" Regulate.

Ettől függetlenül a Regulate még mindig kiemelkedik a genereikus west coast gangsta lemezek közül (pláne '97 ben, ami már rég túl volt a hip hop aranykorán), nemcsak a hangminták tekintetében, hanem azért is mert sokkal puhább és melodikusabb, mint a legtöbb lecsupaszított, pózolós/feszengős, pisztoly/ pöcsmarkolászós, nyugati parti hiphop korong.

De ez csak a rövidebb fele a dolgonak. Az eredeti történet lényege, a '81 es McDonald lemez. Nem csoda, hogy nagyon komolyan szól az anyagunk, a legnagyobb stúdiószörnyek játszanak rajta, és maga McDonald sem kispályás, öt Grammy, csillió eladott lemez, és ugyan engem a hideg tények nem szoktak meghatni, de ez azért elég impresszív..

De ami a legimpresszívebb, az a lemez ötödik száma az "I can let go now". Akik ismernek tudhatják, hogy elfogult vagyok a balladákkal szemben, és ennek megefelően kukacos is, pláne az amerikaiakkal, akik annyira édeskések tudnak lenni sokszor, hogy csak az a sűrű szirup marad ott, amiben nincs semmi, és igazán nehéz ízlésesen hangszerelt, vokális balladákat hallani, valami olyasmit, ami nem Barry White de nem is Sinatra. Az "I can let go now" ilyen.

Mindennek tetejébe az album többi száma sem filler, sőt, a lemez kerek, gyönyörű kortárs "felnőtt pop", egy olyan stílus zászlóshajója, amit itthon nem is ismernek, csak másodosztályú másolatokról, és ez szomorú.

Whatever.

Ez egy jó lemez.

 

Címkék: so80s

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://antikritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr72178638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása